Huidvitamines wat zijn dat en wat is hun werking?
In teksten over cosmetica en cosmetische ingrediënten kom je steeds vaker de term ‘huidvitamines’ tegen. Ze worden omschreven als “onontbeerlijk”, “cruciaal” en “essentieel”. En worden ook vaak aan cosmetische producten toegevoegd. Welke zijn nu precies die ‘huidvitamines’ en hebben ze werkelijk die fantastische eigenschappen die hun vaak worden toegeschreven?
Zijn vitamines onontbeerlijk voor een goede werking van de huid? Absoluut!
Het is bovendien zinvol om ze aan cosmetische producten toe te voegen aangezien de huid in staat is ze op te nemen en we zo de tekorten kunnen aanvullen. En die tekorten zijn er. Zeker gezien ons huidig voedselpatroon en onze huidige manier van leven.
De cosmetica industrie heeft echter nogal de neiging om bepaalde vitamines te pas en te onpas aan te halen als wonderingrediënt en deinst er ook niet voor terug om bij gebrek aan beter zelf maar een paar “essentiële” vitamines te bedenken.
Hieronder een opsomming van de werkelijke huidvitamines, hun werking en waar u op moet letten:
Vitamine E (tocopherol, tocopherol acetate)
De beschermende huidvitamine bij uitstek. Vitamine E speelt een belangrijke rol bij de strijd tegen huidverouderende vrije radicalen. Het beschermt de huid tegen de schadelijke invloed van de zon.
Vitamine E zorgt ervoor dat je huid minder snel verbrandt en het maakt in combinatie met vitamine C pigmentvlekken lichter. Vitamine C en vitamine E zijn onafscheidelijk.
Vitamine E zorgt ervoor dat andere werkzame ingrediënten in huidverzorgingsproducten dieper in de huid kunnen komen om daar goed hun werk te kunnen doen. Bovendien versterkt het de barrièrefunctie van de huid.
Verder werkt vitamine E wondhelend en ontstekingsremmend. Let wel op als je een product met vitamine E aanschaft. Er is namelijk een verschil in werking tussen de natuurlijke en de synthetische variant. Qua chemische structuur is de synthetische variant van vit. E het spiegelbeeld van de natuurlijke variant. Dit maakt dat het veel minder werkzaam is. Bovendien kan de synthetische variant, in tegenstelling tot de natuurlijke, allergieën veroorzaken.
Koop nooit een potje creme met vitamine E het is namelijk gevoelig voor licht en zuurstof en moet dus echt goed verpakt worden om werkzaam te kunnen zijn. Fabrikanten van cosmetica zijn enkel verplicht om de algemene verzamelnaam voor Vit. E (Tocopherol, Tocopherol Acetaat) in de INCI-lijst te zetten. En dan weet je uiteraard niet of je te maken hebt met natuurlijke of synthetische vitamine E. De meeste fabrikanten die de natuurlijke variant gebruiken zullen dan ook de naam “D-alpha-Tocopheryl Acetate” gebruiken en dan weet je zeker dat je goed zit want dat is de officiële benaming voor natuurlijke vitamine E.
Vitamine A (retinol, retinyl palmitate)
De opbouwende huidvitamine. Vitamine A speelt een cruciale rol bij de aanmaak van collageen en elastine en stimuleert de celvernieuwing. Deze functie maakt van Vitamine A de anti-aging vitamine bij uitstek. Vaak wordt er in reclame uitgepakt met hoge dosissen vit. A in crèmes. Kijk dus uit met dure crèmes die als verantwoording voor de prijs de "extra hoge concentratie Vitamine A" aanhalen. Onderzoek toont echter aan dat de huid maar een zéér beperkte hoeveelheid Vit. A nuttig kan opnemen. De maximale nuttige werkzaamheid van Vit. A ligt volgens wetenschappelijk onderzoek bij een concentratie van 0,5%. Méér heeft geen zin.
Vitamine A is één van de beste natuurlijke ingrediënten voor de gezondheid van de huid. Nochtans zijn er af toe consumenten die zich zorgen maken over het gebruik van Vitamine A in cosmetica. Het zou giftig zijn of niet mogen worden gebruikt bij zwangerschap.
Bij cosmetisch gebruik van vitamine A is bij gerichte onderzoeken nog nooit verhoogde concentraties in het bloed gemeten. Het kan daardoor ook nooit giftig worden omdat het nooit de lever kan bereiken.
Retinol
In cosmetica wordt meestal retinyl palmitate (= vitamine A-palmitaat) gebruikt. Dit is een beschermde vorm van vitamine A. Pure vitamine A (retinol) zou meteen weer oxideren en al in het potje zijn werking verliezen. Vitamine A wordt in deze palmitaatvorm in de huid opgeslagen als voorraad voor toekomstig gebruik. Wanneer de huid het nodig heeft, zetten de enzymen van de huid een deel van het vitamine A-palmitaat om naar de biologisch actieve vorm van vitamine A (retinol). Slechts 1% ervan dringt uiteindelijk door tot in de onderliggende huidlagen, waar het de huidvernieuwing stimuleert en het collageen versterkt.
Dat lijkt niet veel, maar een concentratie van 0,5% vitamine A-palmitaat in een cosmetisch product volstaat al voor een maximaal effect. Hogere percentages zijn zinloos want ze hebben geen betere werking. Enkel bij uitblijvende resultaten die mogelijk te wijten zijn aan een slechte opname door de huid is het zinvol extra vitamine A aan te brengen.
Voordelen van vitamine A voor de huid zijn o.a.
- Verhoging van de celdelingsactiviteit (mithose)
- Toename van de enzymactiviteit (gezonde huidprocessen)
- Normalisering van de keratinisering (huidverkleuring)
- Verbetering van de wondheling (epithelisering)
- Verdikking van de verdunde epidermis met 65%
- Versterking van het collageengehalte met 65%
- Vermindering van de diepte van rimpels met 40%
- Verbetering van de elasticiteit van de huid met 15%
Vitamine A is dé huidherstellende vitamine. Het is een huideigen natuurlijke werkstof die noodzakelijk is voor de huid en het lichaam en vooral voor de verouderende huid (die vaak dunner, vlekkeriger en rimpeliger wordt) een heel verschil kan maken. Vitamine A mag daarom niet ontbreken in een kwalitatieve, gezonde en natuurlijke huid- en lichaamsverzorging.
Vitamine C (ascorbinezuur)
Speelt als krachtig antioxidant een belangrijke rol bij de bescherming van de huid en is tegelijkertijd de assistent van Vit. E en Vit. A. Vitamine C zorgt onder andere voor de afvoer van vrije radicalen (o.a zon schade) die door Vit. E geneutraliseerd worden. Daarnaast speelt het ook een rol bij de aanmaak van collageen (bindweefsel). Dit is nodig om de huid te verstevigen. Let wel op: als wateroplosbaar ingrediënt kan Vit. C zonder hulp van liposomen niet goed door de huid worden opgenomen.
Vitamine C is een van de best bestudeerde cosmetische ingrediënten, die de huid écht verbetert.
Acne en pigmentvlekken verminderen, de huid wordt egaler en steviger.
Er zijn enkele voorwaarden aan het gebruik van vitamine C in huidverzorging:
-
Vitamine C werkt alleen in hoge concentraties (minstens 4% nodig). Om erachter te komen of er inderdaad voldoende in een product aanwezig is, kun je naar de ingrediëntenlijst kijken: de stof moet bovenaan vermeld staan, of in ieder geval terug te vinden zijn in het eerste 1/3 deel van de ingrediëntenlijst.
-
Vitamine C werkt het beste in combinatie met andere antioxidanten
-
Vitamine C en vitamine E vormen een gouden duo.
-
Vitamine C is zeer instabiel en kan heel slecht tegen vocht, licht en zuurstof. Geoxideerd vitamine C (gereageerd met zuurstof in de lucht) verliest niet alleen zijn werkzaamheid, mar kan zelfs voor de vorming van zuurstofradicalen zorgen (het tegenovergestelde effect dus.) Dit maakt een product met het ingredient in een pot of glazen flesje in ieder geval niet zinvol.
Bevat hoge concentraties natuurlijke vitamine E & C
Vitamine F (linolzuur):
Vitamine F is beter bekend onder de benaming ‘essentiële vetzuren’. Onontbeerlijk voor de goede samenstelling en productie van de huideigen talg. Het heeft een talgregulerende werking die een onzuivere en schilferige huid voorkomt en verbetert (acne, eczeem, dermatitis, ...).
Bovendien is linolzuur in staat om de huid te doordringen; dus andere actieve ingrediënten die u gebruikt, zoals antioxidanten, kunnen beter door de huid worden opgenomen.
Vitamine F helpt bij het bouwen van huidcellen en stimuleren ze de groei van huidcellen. Dit is goed voor vlekken, littekens of andere oppervlakkige problemen en als u wilt dat een nieuwe, frisse huid wordt aangemaakt. Deze stimulatie zal ook helpen uw huid een gezonde glans te geven, aangezien de oude huid sneller wordt afgeslankt en vervangen door een nieuwe, gezonde huid. Een van de eerste tekenen van een tekort aan vitamine F is een doffe, droge huid. Vetzuren spelen een cruciale rol bij het vochtig en elastisch houden van uw huid.
D-Panthenol (provitamine B5)
Beschermende en opbouwende vitamine. D-Panthenol houdt het vocht vast en voorkomt zo uitdroging van de huid, de vingernagels en het haar. In de huid wordt het omgezet in vitamine B5 en deze vitamine speelt dan weer een rol bij de energietoevoer naar de cellen en de vorming van nieuwe huidcellen.
D-panthenol zorgt ervoor dat de huid soepeler en elastischer wordt en dat oppervlakkige tekenen van veroudering verminderen. Het helpt ook tegen irritaties, jeuk, luieruitslag e.d. en draagt bij tot de genezing van lichte (zonne)brandwonden.
Vitamine B12 (cobalamine)
Volgens onderzoeken is Vit B12 een nuttige extra werkstof voor de behandeling van psoriasis en eczeem. De kleur ervan is donkerrood. Gemengd in een crème geeft dit het eindproduct een roze kleur, die echter verdwijnt na opbrengen op de huid. Ze werken niet onmiddellijk op het eczeem of de psoriasis zelf maar zorgen er wel voor dat de jeuk vermindert, waardoor de krabreflex ook afneemt en het algemeen huidbeeld aanzienlijk verbetert. En nog belangrijk: Vitamine B12 is een lichaamseigen ingrediënt en kan dus zonder problemen worden ingezet. Bijwerkingen en neveneffecten zijn niet te verwachten.
De huidbarrière herstellen.
Bij psoriasis en eczeem kan je het best de huid voeden met ceramides, urea, teunisbloemolie en/of vitamine B12. Deze hebben een bewezen barrièreherstellende werking. Hierdoor kunnen dehydratatie, schilferigheid en infecties worden vermeden.
De kans bestaat dat een dermatoloog bij eczeem nog een vette zalf op basis van minerale olie (petroleum) zal voorschrijven. Deze hebben vaak een allergiserende en irritatieve werking op de huid. Zalven op basis van minerale olie hebben echter – naast het vreemde feit dat ze bijna altijd conserveringsmiddelen bevatten - andere nadelige effecten die zeker bij eczeem moeten vermeden worden. Binnenkort hier meer over.
Bevat hoge concentratie vitamine B12
Vitamine B3 (niacinamide)
De laatste tijd zien we steeds meer crèmes op de markt met niacinamide als basisingrediënt, en terecht. Wetenschappelijk onderzoek van de laatste jaren heeft immers aangetoond dat niacinamide een goede, multifunctionele huidverzorger is.
Bij een beschadigde, vochtarme huid
Het belangrijkste effect van niacinamide is het verbeteren van de barrièrefunctie van de huid. Hierdoor verliest de huid minder snel vocht en zijn we beter beschermd tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Niacinamide doet dit doordat het de aanmaak van ceramiden en vrije vetzuren stimuleert. Beide onontbeerlijk voor een intacte huidbarrière. Fijn meegenomen is dat het op die manier ook zorgt voor een gladdere huid en minder droogtelijntjes.
Niacinamide is effectief bij o.a.
- Hyperpigmentatie
- Een geïrriteerde huid (heeft ontstekingsremmende eigenschappen en het kan de huid kalmeren bij bepaalde allergische reacties.
- Bij acne (remt ook de talgproductie)
Waar je op moet letten
Niacinecrèmes of -serums kunnen zeker een waardevolle bijdrage leveren aan een betere huid vanaf een concentratie van minimaal 4%. Vraag dus in ieder geval, bij twijfel, even na hoeveel niacinamide je product bevat.
Nog een aantal andere belangrijke ingrediënten:
Ceramides:
De menselijke hoornlaag (Stratum Corneum) bestaat voor 40% uit ceramides.
Studies tonen aan dat het verouderingsproces (aging) een tekort aan ceramides veroorzaakt waardoor bescherming van de huid en hydratatie verminderen. Het aanvullen van de tekorten door middel van ceramides in verzorgingsproducten is effectief tegen dehydratatie en functieverlies van de huid.
DR. BAUMANN COSMETIC gebruikt nooit synthetische of dierlijke ceramides. Altijd worden de efficiëntste plantaardige ceramides gebruikt.
In de producten van het DR. BAUMANN SKINIDENT gamma worden de 100% huideigen ceramides gebruikt. Producten met deze ceramides versterken optimaal en rechtstreeks de huidbarrièrefuncties.
Collageen:
Collageen is verantwoordelijk voor de stevigheid en de elasticiteit van de huid. Tijdens het vernieuwingsproces van de huid wordt op jonge leeftijd voldoende collageen gemaakt om de huid jong (stevig en soepel) te houden. Na het 25e levensjaar neemt de productie van collageen gestaag af. Mede hierdoor veroudert de huid en ontstaan er rimpels. De huid wordt slapper en effecten van buiten af hebben een grotere invloed op de huid.
Er zijn enkele opvallende trends die hierop inspelen. Te beginnen met de crèmes die collageen (uit vissen, varkens of runderen) bevatten. crèmes met collageen kunnen we kort zijn. Ze werken nog steeds niet. Collageenmoleculen zijn te groot om door de huid te worden opgenomen. Ze blijven op de huid liggen tot ze worden weggespoeld of weggewreven.
Vervolgens komen de crèmes met peptiden. Weliswaar belangrijke bouwstenen van collageen maar of het smeren van peptiden daadwerkelijk een effect heeft op de collageenaanmaak werd nooit klinisch vastgesteld.
Dan zijn er ook nog de “collageenlampen”. Lampen die een aangenaam infrarood licht met een speciale frequentie uitstralen maar waarvan de werking én het resultaat enkel door de fabrikant zijn aangetoond.
Het énige ingrediënt waarvan op dit moment vaststaat dat het een positieve invloed heeft op de collageenaanmaak is vitamine A (zie vitamine A), in samenwerking met vitamine C. Ook hier moet je echter opletten. De huid kan maar een zeer beperkte dagelijkse hoeveelheid vit. A opnemen. Een concentratie van 0,5% vitamine A-palmitaat in een cosmetisch product volstaat al voor een maximaal effect. Het smeren van een crème met extra hoge dosissen heeft dan ook geen enkele zin.
Overigens is collageen niet zaligmakend voor wat betreft het voorkomen van rimpels. Ook een goede en daadwerkelijke hydratatie van de huid, dus met liposomen, kan wonderen doen.
Ureum (urea):
Ureum is zeer geschikt voor mensen met huidaandoeningen, zoals een zeer droge huid, schilferende huid, eczeem. Ureum vermindert schilfering van de huid, de huid voelt voelt soepel en minder trekkerig.
Ureum zorgt voor vermindering van de klachten, maar neemt de oorzaak niet weg.
Zo goed als alle producten van DR. BAUMANN COSMETIC bevatten de voor de huid belangrijke stof ureum.
Bevat o.a. urea, provitamine B5, vitamine E en vitamine B12
Ureum wordt gevormd bij de afbraak van specifieke aminozuren, tijdens het verhoorningsproces van de cellen. Als dit proces verstoord is, ontstaat er een tekort aan deze aminozuren, vooral aan arginine. Hierdoor neemt de ureumconcentratie sterk af, waardoor het natuurlijke vochtvasthoudende vermogen achteruit gaat. Bij vergelijkende metingen bleek dat de concentratie ureum in een klinisch droge huid ongeveer 50% lager was dan in een gezonde huid. Door dit tekort aan natuurlijke vochtvasthoudende factoren ontstaat er een verhoogd transepidermaal waterverlies (TEWL), wat uiteindelijk leidt tot uitdroging van de huid met alle bijbehorende symptomen. Bovendien is de droge huid zeer gevoelig voor allergische reacties, bijvoorbeeld op geurstoffen. Voor een effectieve verzorging van de droge huid zijn verzorgingsproducten met 3%, 5% en 10% ureum geschikt".
Advies: ook indien u geen droge huid heeft, dient er best ureum in uw verzorgingsproducten aanwezig te zijn. Door het dagelijkse reinigen kunnen er anders tekorten ontstaan.
Hoe weet je nu of een bepaalde vitamine in je potje zit? Wel, als het er in zit vindt je het terug in de ingrediëntenlijst (INCI) die op de verpakking staat. En hoe kun je nu min of meer zien hoeveel vitamines erin zitten? Door de plaats van het ingrediënt in de lijst. Het ingrediënt met de hoogste concentratie staat namelijk altijd eerst in de INCI lijst. Het ingrediënt met de laagste concentratie staat helemaal achteraan.
Handig om te weten - online verkoop is niet toegestaan.
Dr. Baumann producten worden exclusief verkocht door schoonheidsspecialistes en huidtherapeuten, die naast een grondige kennis van de huid, ook een grondige kennis hebben van de inhoud en werking van cosmetica en cosmetische ingrediënten.
Het is vanuit Dr. Baumann niet toegestaan via een webshop te verkopen. Dit omdat het belangrijk is om via een gedegen advies die producten te kiezen die het best bij jouw huid passen. Gebruik je al Dr. Baumann vanuit advies van mij of een andere specialist dan kunt u per e-mail producten bestellen.
Bent u op zoek naar een goed product voor uw huid? Boek dan een gratis productadvies (intake) gesprek. Tijdens dit gesprek adviseer ik welke producten u het best kunt gebruiken. Afspraak kan per e-mail, whatsapp of online gemaakt worden.
Informatie van Dr. Baumann
Reactie plaatsen
Reacties